Hrvatski šahovski savez – HŠS – SKUPŠTINA BEZ KVORUMA

HŠS – SKUPŠTINA BEZ KVORUMA

Viđeno: 1208

U subotu 3. Prosinca u hotelu Westin u Zagrebu trebala se održati Skupština Hrvatskog šahovskog saveza. No, na Skupštinu se odazvalo 14 delegata računajući i predsjednika a trebalo je 15 s obzirom na trenutno stanje broja delegata.
Predsjednik Milan Brigljević se zahvalio nazočnim delegatima na odgovornosti ali sa žaljenjem konstatirao da većina delegata još jednom nije ispunila svoje dužnosti. Unatoč teškoj situaciji u kojoj se HŠS nalazi, stalnim zlouporabama položaja i ovlasti od strane tajnika, prikrivanju zlouporaba i kaznenih djela koje je počinio bivši predsjednik Josip Leko, većina delegata nije našla za shodno da nazoči Skupštini. Izuzev dvoje delegata koji su se ispričali, ostali nisu našli za potrebno čak se ni ispričati.
Iako je HŠS imao zakonsku obvezu donijeti plan rada i financijski plan za 2017. godinu, to sada nije učinjeno. Tajnik se ponaša kao gospodar HŠS-a, čini krivična djela, donosi sam odluke o smjenama tehničkog urednika Glasnika, ne poštuje javni natječaj, ne poštuje postojeće odluke Izvršnog odbora, Skupštine ni predsjednika.
S obzirom da je voda došla do grla, nadamo se da će ostali delegati uvidjeti da moraju nešto poduzeti a ne vagati da li je sve po pravilima ili nije. Već odavno ništa nije po pravilima i na sve se može netko žaliti.
No, gospodo delegati, ja Vas pozivam da ne uništavate Hrvatski šahovski savez i odazovete se na Izvanrednu skupštinu 18. veljače, gdje će se odlučiti o budućnosti Hrvatskog šahovskog saveza. Bez obzira na dvojbe oko sazivanja, ako dođete na Skupštinu i ako nazoči natpolovična većina, sve Vaše odluke će biti legitimne.
Poštovani delegati, korupcija je poprimila takve razmjere da tu nema efikasnog lijeka osim djelovanja državnih institucija. Sve potrebne radnje su u tom smjeru napravljene, prijave dostavljene DORH-u i sada nam ostaje samo čekanje. Onih koji bi htjeli spasiti Hrvatski šahovski savez očito za sada nema dovoljno.
Kao odgovoran čovjek i predsjednik Saveza koji je htio stvari pokrenuti na bolje i raščistiti prljavštinu u HŠS-u i zbog opstanka Saveza bio spreman odstupiti, mogu Vas samo podsjećati na Vaše obveze i zamoliti da 18. veljače 2017. dođete i odlučite o sudbini Saveza.
Svi nazočni delegati podržali su odluku predsjednika da sazove Izvanrednu skupštinu za 18. veljače 2017. godine. Pozivaju se svi predsjednici županijskih Saveza da u ime svojih klubova članica potpišu potporu sazivanju izvanredne Skupštine, na kojoj se stvari moraju riješiti, ili Savez ide u likvidaciju.

U prilogu su potpisi svih nazočnih delegata.

Milan Brigljević, predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza