samo crochess
Šahovske knjige naših autora
Eduard Piacun: Šahovski priručnik za igrače, suce i organizatore (Rijeka, 2011.)
Autor knjige je Eduard Piacun, međunarodni sudac a izdavač je Šahovski klub "ZNG 111" Rijeka. Knjiga od 224 stranice, formata 17x24 cm, meke plastificirane korice, može se naručiti na web stranici http://sah.posluh.hr/sahovskiprirucnik/
Sadržaj knjige: Recenzija, Nenad Dorić (međunarodni majstor, međunarodni sudac, FIDE trener); Povijest pravila šaha; Šahovski zakonik, FIDE turnirska pravila, standardi šahovske opreme, tempo igre na službenim natjecanjima FIDE
Šahovska natjecanja - turnirski sustavi (kružni sustav, švicarski sustav i FIDE pravila švicarskog sustava, eliminacijski sustav, mečevi, ševeninski sustav)
Određivanje redoslijeda kod istog broja bodova (razigravanje, međusobni susreti, Koya, Soneborn-Berger, veći broj pobjeda i crnih figura, Buchholz, kumulativ, performans, problem neodigranih partija, meč bodovi)
Šahovski rejting, titule i kategorije (FIDE rejting odredbe, hrvatski nacionalni rejting, hrvatske titule i kategorije, FIDE propisi o međunarodnim titulama)
Sudački propisi (FIDE propisi za sudačke titule, hrvatski pravilnik o šahovskim sucima)
Pravilnici HŠS-a (registracijski, o natjecanjima pojedinačnim i ekipnim, o povjerenicima)
Organizacija turnira - predradnje za organizaciju turnira, zadaci suca (prije turnira, prije kola,  tijekom kola, nakon završetka kola, nakon završetka turnira); Ekipna natjecanja (kapetan ekipe, osnovni sastav, sastav za pojedino kolo, komuniciranje igrača i kapetana ekipe)
Što trebaju znati sudionici turnira (kazne, dogovaranje rezultata, odigravanje poteza, taknuta figura, zapisivanje poteza, gledatelji, ponuda i reklamacija remija, šahovski sat, promocija pješaka, ubrzani šah - reklamacija remija, brzopotezni šah - nepravilan potez, brzopotezni šah - reklamacija remija, ubrzani i brzopotezni šah - pad zastavice, postupak igrača kod reklamacija tijekom partije, udaljavanje igrača za vrijeme partije, razgovori igrača tijekom partije, mobitel); Rekapitulacija obveza (organizatora, sudaca, igrača)
 
Vladimir Cvetnić: Priručnik za šahovske suce (Split, 2011.)
Hrvatska udruga šahovskih sudaca izdala je „Priručnik za šahovske suce“ autora Vladimira Cvetnića. Format knjige B5, tvrde korice u boji, Tiskara EDOK d.o.o Samobor.
Priručnik sadrži: Pravila šaha FIDE, Pravila rejtinga, Pravila o titulama, Pravila o sudačkim titulama i sve ono što bi vas zanimalo, a vezano je za suđenje. Osnovna je uloga ove knjige da šahovskim sucima, ali isto tako i svim šahovskim djelatnicima, omogući da na jednom mjestu imaju ne samo prijevod Pravila šaha FIDE, nego i tumačenje pojedinih primjera iz osobne sudačke prakse kao i primjera iz svjetske sudačke prakse. U razvoju svakog šahista pored znanja iz taktike, strategije, teorije otvaranja, proučavanja partija velikih majstora, vrlo je važno i poznavanje općih pravila igre, što mnogi zanemaruju. Skoro svaki kongres FIDE donosi izmjene pravila, pa sudionici turnira, napose profesionalci, moraju biti upoznati s njima, što većina svjetskih igrača i čini. Suvremeni šahovski život, učinio je to da tematika koja je nekad bila važna samo šahovskim sucima, danas potrebna i organizatorima, a najviše samim igračima. Rejting-sustav danas je najvažniji čimbenik u karijerama međunarodnih natjecatelja. Knjiga se preporučuje svim šahovskim sucima, šahovskim organizatorima i šahovskim klubovima.
Knjigu po cijeni od 100,00 kn + 20 kn poštarina možete nabaviti kod izdavača: Hrvatska udruga šahovskih sudaca ( HUŠS)
- kod tajnika HUŠS - Zvonko Juras, Digitronska 25, 52460 Buje ili na tajnik@huss.hr
- kod predsjednika HUŠS - Vladimir Cvetnić, Domovinskog rata 15, 21000 Split ili na vladimircvetnic@gmail.com
- preko predsjednika ogranaka HUŠS može se osobno preuzeti bez poštarine
uplatom na žiro-račun HUŠS 2340009-1110253557, Privredna banka Zagreb s naznakom Priručnik za šahovske suce.
 
Zdenko Krištafor: IX. šahovska olimpijada Dubrovnik, 1950. u filateliji
Nova filatelistička knjiga - sredinom lipnja iz tiska je izašla knjiga prof. dr. sc. Zdenka Krištafora, člana Hrvatskog filatelističkog društva društva iz Zagreba, pod naslovom: IX. šahovska olimpijada, Dubrovnik, 1950. u filateliji.
Knjiga je povijesno-kulturne i filatelističke tematike. Obuhvaća zbivanja oko održavanje IX. šahovske olimpijade u Dubrovniku 1950. godine, u funkciji vjerodostojnosti filatelističkih i ostalih izdanja tiskanih povodom njenog održavanja. Iako je knjiga prvenstveno tematskog sadržaja, posvećena jednom izdanju, u svijetu jako cijenjenih poštanskih maraka, njen se doprinos ogleda i u predstavljanju društvenog okruženja tog vremena, što olakšava razumijevanje tadašnjih filatelističkih odnosa i zbivanja. Sakupljači u širem smislu pronaći će svoje stranice u prikazu ostalih izdanja povodom IX. šahovske olimpijade...
Na kraju autor dijeli svoja iskustva navođenjem dostupne, ne samo filatelističke, građe temeljem koje su razjašnjene do sada brojne nepoznanice uz navedeno filatelističko izdanje.
Treba napomenuti da su recenzenti knjige uvaženi filatelistički znalci i tematski autoriteti prof. dr. sc. Zvonimir Hernitz i prof. dr. sc. Dragoslav Djukanović.
Knjiga je bogato ilustrirana, tiskana na sjajnom papiru, u vlastitoj nakladi autora u svega 170 primjeraka. Može se nabaviti po cijeni od 150 kn predbilježbom na sljedeću elektronsku adresu autora: zdenko.kristafor@rgn.hr
 
Zdravko Birovljević&Robert Dabo-Peranić: Čar prstena  (Valpovo, 2010.)
Šahovski klub „Hrvatska čitaonica“ iz Valpova tiskao je, povodom 60-e obljetnice utemeljenja, knjigu „Čar prstena“ autora Zdravka Birovljevića i Roberta Dabe-Peranića, kojoj je tematika najstariji ženski šahovski turnir u Hrvatskoj „Čarobni prsten“. Uz Prsten knjiga govori i šire o ženskom šahu te možemo konstatirati da je to i svojevrsna povijest ženskog šaha u Hrvatskoj. Na 300 stranica nalaze se kompletni podaci o 13 dosad održanih Prstena, 82 proanalizirane partije, teorijski bilten te poglavlje o pobjednicama turnira.
Knjiga ima i značajan stručno-teorijski aspekt, može poslužiti kao odličan materijal i temelj za šahovske škole mladih, posebno teorijski bilten koji se može promatrati i kao knjiga u knjizi.
Knjiga je tiskana na kvalitetnom papiru, s brojnim dijagramima i fotografijama i predstavlja publicističko osvježenje u hrvatskom šahu.
Knjigu po cijeni od 80,00 kn možete nabaviti kod izdavača: ŠK „Hrvatska čitaonica“ Valpovo, Matije Gupca 32, ili na sljedeće telefone i mail-adrese: 031/650-155, 098/198-8070 (Zdravko Birovljević), zbirov@yahoo.com
 
Željko Brdal: Školska šahovska epidemija (Borovo, 2009.)
Iz tiska je izašla knjiga profesora Željka Brdala „Školska šahovska epidemija“. Profesor Brdal od 1995. godine vodi Šahovsku školu Dugave u Zagrebu te je u ovoj knjizi iznio svoja praktična iskustva i spoznaje o odgojno-obrazovnim vrijednostima školskog šaha.
Knjiga je namijenjena svim istinskim ljubiteljima kraljevske igre, a osobito onima koji su na bilo koji način zainteresirani za popularizaciju školskog šaha. Cilj ove „virus-knjige“ je da ukaže na odgojno-obrazovne mogućnosti primjene šaha kao izvannastavne aktivnosti koja se bez problema može uklopiti u nastavni proces gotovo svih školskih predmeta. Uz to namjera autora je ukazati na ogroman potencijal školskog šaha kao baze hrvatskog klupskog šaha, ali i kao temeljne pretpostavke za ostvarenje cilja o uvođenju šaha kao izbornog predmeta. Šah kao izvanastavna aktivnost uz podršku školskim šahovskim voditeljima koji bi popularizirali šah kod učenika i učenica te poticali primjenu šaha u nastavnom procesu dovelo bi u konačnici do prave pravcate „školske šahovske epidemije“.
Knjigu po cijeni od 80,00 k možete nabaviti kod izdavača: Trgovački obrt "Dejan " vl. Dejan Medaković, Nakladništvo, uvoz i distribucija šahovske opreme i literature, 32 227 Borovo, Ratarska 35, tel., fax: 032/438-822 Mob: 098/845 - 413 www.dejan.hr E-mail: info@dejan.hr Žiroračun: 2500009 -1102145385
 
Siniša Režek i Maroje Portada: Tajna ratinga - razvoj rating sistema (Zagreb, 2008.)
Uistinu ne postoji knjiga koja povezuje matematiku i šah na ovakav način. Autori su na zanimljiv način prošli kroz nekoliko aspekata šahovskog ratinga. Uvode nas u knjigu zanimljivom pričom o ratingu. Kroz povijesni dio donose burnu povijest ovog projekta, dok u šahovskom dijelu donose primjere kako se računaju rating bodovi kao i sve rating liste od početaka do danas.  Osvrnuli su se i na povezanost šahovskog rating sustava s drugim sportovima. Postići kompromis između znanstvenog stila, relativno teške matematičke osnove, i interesa široke publike koja je prvenstveno orijentirana na šah a ne na matematiku, nije lako. Ovom će knjigom mnogi šahisti biti bar djelomično upoznati s matematičkom stranom šahovskih i ostalih natjecanja. Ovo izdanje knjige ukrašeno je i jedinstvenim portretima Arpada Eloa i Braslava Rabara koji su autori zaista lijepo izveli. Mogu zaključiti da čitatelj dobiva zaista sjajnu i upečatljivu sliku o velikom poduhvatu pokrenutom prije više od šezdeset godina.
Knjiga se može naručiti kod autora na adresi: Siniša Režek, V. Ruždjaka 9c/7, 10 000 Zagreb, telefon 095/314 15 92 ili na e-mail: srezek@gmail.com
 
Vlado Kovačević: Topovi i pješaci (prvi i drugi dio), Topovi i lake figure (Zagreb, 2007.)
Nakon trilogije “Pješaci i lake figure” u kojoj su na sustavan način obrađene pješačke, skakačke i lovačke završnice, te završnice lakih figura, pred Vama su tri toma vrlo zahtjevnih, teorijski i praktično mnogo zanimljivih topovskih završnica.
Statistički gledano, topovske završnice najčešće se od svih završnica pojavljuju u turnirskoj praksi, pa ove knjige imaju veliko značenje ne samo za sve igrače, već i za instruktore i trenere.
S obzirom da u tu materiju spadaju sve završnice topova s pješacima i topova s lakim figurama, građa je raspoređena u dvije prirodne cjeline: “Topovi i pješaci” (prvi i drugi dio) i “Topovi i lake figure”.
U njima je obrađeno čak 1398 teorijski zanimljivih pozicija, koje Vam otkrivaju sve zakonitosti i moguća strategijska i taktička rješenja u pojedinim situacijama.

Iako su topovske završnice najviše analizirane i najbolje sistematizirane od svih ostalih završnica, temeljita istraživanja koja sam proveo uz pomoć snažnih šahovskih kompjutora i programa “Tablebase 6” otkrila su niz zabluda ne samo u turnirskim partijama i njihovim komentarima, već i u studijama i edukativnim primjerima.

U čak 147 slučajeva pronađene su i ispravljene ozbiljne grješke, tako da knjige “Topovi i pješaci” (prvi i drugi dio) i “Topovi i lake figure” predstavljaju veliki korak u potrazi za konačnom istinom...

Knjige se mogu naručiti na adresi:
Vlado Kovačević, B. Magovca 3/I, Zagreb, telefon 01/66-77-443 ili na e-mail: vlado.kovacevic@hrt.hr
 
 
 
 
Juraj Nikolac: Teorija šahovske kombinacije (Zagreb, 2007.)

Priručnik za naprednije; tvrdi uvez, 585 stranica, 753 dijagrama, 121 komentirana partija.
U knjizi se analiziraju postojeće definicije kombinacije i druga pitanja (npr. veza kombinacije i žrtve). Kombinacije su klasificirane po grupama i podgrupama. U drugom dijelu knjige analizira se uloga kombinacije u planovima igre. Opširno se govori o pozicionom shvaćanju šaha i o mjestu kombinacije u okviru tog shvaćanja.

Knjiga može koristiti trenerima, ali i svim igračima različite snage koji osjećaju nedostatnost čisto praktičnog pristupa šahu.

Cijena knjige je 200 kn. Zainteresirani se mogu obratiti autoru na telefon 01/6678 169.
 
 
 
Idriz Sušić: Škola šaha - drugo dop. izdanje (Zagreb, 2006.)
Knjiga je namijenjena početnicima i naprednijim šahistima koji nisu imali prilike na organiziran i sustavan način upoznati se s osnovnim pojmovima i sadržajima šahovske igre. Prikladna je za samostalan rad, ali i uz pomoć nastavnika, instruktora, trenera i roditelja. Koncipirana je tako da se u njoj nađu najvažniji pojmovi šahovske igre. To je izraz autorova uvjerenja da čitatelj od samog početka treba naučiti od svega pomalo, a da kasnije to sve više i više produbljava.
Na 254 stranice knjige autor na postupan i pregledan način upoznaje čitatelja sa poviješću i pravilima igre, završnicama, kombinacijama, otvaranjima, planu igre, strategiji i taktici, pozicijskoj igri, svjetskim prvacima i prvakinjama itd. Knjiga sadrži 350 primjera za praktičnu vježbu na kojima čitatelj može provjeriti stečena znanja. U tom smislu knjiga predstavlja nezaobilazni priručnik za poduku i nastavu šaha u školama i klubovima.

Knjiga se može kupiti u knjižarama i na adresi: Idriz Sušić, Ul. SR Njemačke 4, 10020 Zagreb, tel.: 01 66 36 396, mob.: 091 50 44 057, e-mail: idriz.susic@mail.inet.hr
 
Idriz Sušić: Zbirka šahovskih zadataka (Zagreb, 2006.)
Zbirka šahovskih zadataka Idriza Sušića svojevrstan je nastavak njegove Škole šaha.
Čitatelju se pruža mogućnost da na 1.146 pažljivo izabranih i sastavljenih primjera i zadataka još jednom provjere stečena znanja u toj knjizi. Dobro će, međutim, doći i onim čitateljima koji su ista ili slična znanja stekli iz drugih knjiga i prakse.
Knjiga je prikladna za samostalan rad, ali i uz pomoć nastavnika, instruktora i trenera koji s mladima rade u školama i klubovima jer nerijetko oskudijevaju s ovakvim zadacima za praktičnu vježbu.
Odabrani primjeri ističu se svojom ljepotom, jednostavnošću i poučnošću. Mnogi od njih se mogu podvesti pod pojam tzv. "tipskih" pozicija, bez čijeg se dobrog poznavanja ne mogu očekivati veći šahovski uspjesi.

Knjiga se može kupiti u knjižarama i na adresi: Idriz Sušić, Ul. SR Njemačke 4, 10020 Zagreb, tel.: 01 66 36 396, mob.: 091 50 44 057, e-mail: idriz.susic@mail.inet.hr
 
 
Vladimir Cvetnić: Šah i kako ga lako naučiti igrati (Zagreb, 2005.)
Knjiga Vladimira Cvetnića "Šah i kako ga lako naučiti igrati" nije stereotipna početnica koja samo nudi elementarna znanja iz pojedinih faza šahovske igre.
To je knjiga koja želi animirati, osvojiti, probuditi osjećaj za ljepotu, koja želi oduševiti bogatstvom informacija i novih znanja. Malo gdje ćete naći tako temeljito, duboko i opsežno gradivo iz povijesti drevne igre, te tako pristupačno i metodičko otkrivanje njezinih tajni. To je idealno štivo za početnike jer ih od upoznavanja osobina pojedinih figura, korak po korak uvodi u sve složenije taktičke i strategijske situacije. Pisana manirom iskusnog šahovskog instruktora, u prisnoj dijaloškoj formi, knjiga vas vodi na uzbudljivo putovanje prepuno zanimljivih spoznaja i otkrića. Kreće od osnovnih pojmova, a zatim daje sva temeljna znanja iz pojedinih faza šahovske partije - otvaranja, središnjice i završnica, te iz problemskog šaha. Usvajanje znanja olakšano je brojnim testovima, pa se u njoj mogu lako snalaziti i najmlađi uzrasti.

Knjiga se može kupiti na adresi ALFA d.d., Nova Ves 23a, 10000 Zagreb ili direktno na tel. Nevenka Ruljančić 01/4 698 502. Cijena je 150 kuna.
 
Vladimir Cvetnić: "Šah u 100 lekcija" (kombinacije, strategija, završnice), Zagreb, 2002.
Cijena: 165 Kn
Može se kupiti u knjižarama ALFE u Importane centru ili na Novoj vesi 23a (povrh Kaptol centra)
Ili za veće narudžbe kontaktirati gospođu Nevenku Ruljančić 01/4698-502 i za eventualne popuste.
 
 
 
 
Vlado Kovačević: Trilogija velemajstora “Pješaci i lake figure” (Zagreb, 2002.) 
 
1) “Pješačke i skakačke završnice”,
2) “Lovačke završnice”
3) “Završnice lakih figura”
Knjige se mogu naručiti na adresi: Vlado Kovačević, B.Magovca 3/I, Zagreb, telefon 01/66-77-443 ili na e-mail: vlado.kovacevic@hrt.hr
 
 
Josip Varga: Prvi šahovski koraci knjiga u izdanju AGM (posebno izdanje), Zagreb, 2001., cijena 110,00 kn.
 
Može se nabaviti u knjižarama.
Knjiga je šahovski priručnik za početnike, koja bi trebala animirati mlade šahiste kako bi zavoljeli i počeli igrati šah.

Možete naručiti kod nakladnika na
tel. 01 4854980, fax., 01 4854979 ili
e-mail: agm@agm.hr